Meniu

NEWS-HOUR

Connect with us

ATAC LA KOVESI

Procurorul Șef DNA, Laura Codruța Kovesi, a fost dată pe mâna CSM-ului de Inspecția Judiciară.

Autor: Redactia

Laura Codruta Kovesi a fost cercetată disciplinar de Inspecţia Judiciară. Inspectorii au constatat că aceasta ar fi săvârşit mai multe abateri disciplinare si au sesizat Secţia pentru procurori a CSM.

Prima abatere a Procurorului Șef al DNA se referă la o înregistrare dintr-o ședință din data de18 iunie 2017, când Laura Codruța Kovesi spunea că vrea să se ajungă cu cercetarile până la premier, nemenționându-se vreun nume , dar în acea perioadă în funcția de prim-ministru era Sorin Grindeanu.

”Procurorul şef al DNA s-a exprimat în sensul combaterii efectelor negative în planul imaginii si credibilităţii instituţiei, generate de Decizia CCR 68/2017, prin instrumentarea urgentă a unor dosare „cu miniştri", de impact mediatic, şi-a exprimat dezacordul cu privire la caracterul legal, definitiv şi general obligatoriu al Deciziei CCR 68/2017 şi a folosit exprimări inadecvate la adresa Curţii Constituţionale şi a unui judecător al Curţii Constituţionale, inducând ideea în cadrul opiniei publice că unul din criteriile în funcţie de care se prioritizează soluţionarea dosarelor este impactul mediatic al acestora şi calitatea oficială a persoanelor cercetate”, spun inspectorii în comunicatul de presă. Ei mai precizează că Laura Codruța Kovesi a folosit ”faţă de colegii procurori un ton superior şi agresiv, inadmisibil în raport cu standardele minimale de etică şi deontologie ale unui magistrat, de natură a genera în rândul opiniei publice un sentiment de indignare şi a unui dubiu legitim cu privire la respectarea principiilor supremaţiei Constituţiei şi a legilor, precum şi a imparţialităţii procurorilor”.

A doua abatere se referă la un e-mail trimis de Laura Codruța Kovesi. Din raportul inspectorilor a rezultat că aceasta a ”adoptat o atitudine nedemnă, folosind la adresa procurorilor cuvinte si expresii cu un conţinut vădit denigrator, insultător şi ameninţător, respectiv `laşi`, `bârfitori`, `infractori`, făcând cunoscut acestora faptul că `există deja un cerc de suspecţi`, cu referire la un dosar penal, încălcând astfel obligaţia de rezervă şi normele de conduită ataşate profesiei de magistrat”.

Totodata, Inspecția Judiciară a mai stabilit că șefa DNA a încălcat regulamentul instituției când a desemnat în calitate de procuror de caz un magistrat aflat în stare de incompatibilitate.

Raportul Inspectiei Judiciare a fost înaintat Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii.